Podzimní období přináší celou řadu šťavnatého ovoce plného intenzivních chutí. V kuchyni se začínají objevovat švestky, blumy a hroznové víno.
Švestky v kuchyni sladké i slané
Kdo by neznal švestkové knedlíky, drobenkový koláč nebo kynuté buchty. To je přeci stará česká klasika.
Švestky si však, v poslední době, nacházejí uplatnění i ve smoothie nebo pečeném čaji.
Díky jejich sladké, ale zároveň příjemně nakyslé chuti jsou ideální ingrediencí do omáček ke grilovanému masu.
Co se zdravotního hlediska týče pomáhají chránit srdce a cévy a snižovat hladinu cholesterolu. Také obsahují velké množství vlákniny a pomáhají detoxikovat tělo.
Tip:
Zralost švestek poznáte podle stříbrného ojínění na slupce.
Vyloupané pecky nevyhazujte. Pokud je usušíte, můžete jimi naplnit zahřívací polštářky.
Blumy pokaždé jinak
Každý je zná pod trochu jiným názvem – špendlíky, mirabelky nebo třeba ringle. Také mají různou barvu slupky – zelenou, žlutou nebo fialkovou. Jsou to plody příbuzné švestkám.
Jsou ideálním ovoce do knedlíků či na koláče. Také je můžeme zavařovat.
Obsahují velké množství vlákniny, která zasytí, a vody. Uvažujete – li o redukci hmotnosti, zařaďte je do svého jídelníčku.
Jsou bohaté na vitamíny (především E – siný antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály, A – stimuluje imunitní systém, B, C) a minerály (draslík, fosfor, železo, vápník).
Hroznové víno nejen na rozinky
Při jeho konzumaci dodáme tělu pěknou dávku antioxidantů, vlákniny a kyseliny listové.
Pomáhá v očistě cév a jeho konzumací předcházíme žlučovým či ledvinovým kamenům.
Slupky i jadérka obsahují resveratrol, který je ceněn pro své protirakovinné účinky.
V kuchyni najde využití jako součást ovocných salátů, výborné je do bublaniny nebo rýžového nákypu. Překvapivou chuť dá kuřecímu masu.
Tip:
Pokud je stopka zaschlá, bobule nejsou čerstvé.
Zanechte komentář
You must be logged in to post a comment.