Jak umýt ovoce a zeleninu během koronavirové krize

Ovoce a zelenina jsou v době koronavirové krize doporučovány ke konzumaci k posílení imunity. Zároveň jsou také jednou z nezranitelnějších potravin. Než se dostanou k vám na stůl, mohou se jich dotknout desítky lidí. Správně umýt ovoce a zeleninu je tedy důležité. 

Mohou být ovoce a zelenina infikovány?

Předpokládá se, že vir COVID-19 reaguje jako všechny ostatní viry při kontaktu s ovocem a zeleninou. 

COVID-19 je primárně přenášen vzduchem a při kontaktu s tělními tekutinami nakaženého člověka. Nebo také při kontaktu s povrchy na které nemocná osoba kýchala či dýchala. Doposud nebyl zaznamenán případ, kdyby se člověk nakazil po kontaktu s kontaminovaným ovocem a zeleninou. 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin také potvrdil nedostatek zpráv týkajících se potravin a dodal, že se ukázalo, že jiné koronaviry, jako SARS a MERS, potřebují hostitele člověka nebo zvířete a nemohou růst v potravinách.

Jak tedy správně umýt ovoce a zeleninu?

Většina odborníků se shoduje, že stačí ovoce a zeleninu umýt důkladně tekoucí studenou vodou. Je důležité používat vodu studenou, nikoliv horkou. Tento fakt byl ověřen mnoha studiemi. A samozřejmě čím více, tím lépe. Dále je nutné dodržovat všeobecné zásady hygieny a to včetně mytí kuchyňských nástrojů. Tj. pravidelně si nejen mýt ruce před přípravou jídla, ale také udržovat čistou pracovní plochu včetně veškerých spotřebičů. Viry všeobecně nemají rády jakékoliv jiné prostředí než svého hostitele. Ovoce a zelenina mají navíc rozdílnou buněčnou strukturu a není možné aby vir pronikl dovnitř.

Pár tipů na umytí ovoce a zeleniny

Kromě čisté studené tekoucí vody, můžete použít i tzv. octovou či solnou lázeň. Ty mohou navíc také prodloužit čerstvost potravin.

OCTOVÁ LÁZEŇ (ocet můžeme také vyměnit za citronovou šťávu)

Smícháme 1 šálek octa se 4 šálky vody. Důkladně promícháme. Následně vložíme ovoce a zeleninu na cca 50 minut. Poté opláchneme pod studenou vodou. Nejenom, že odstraníme také pesticidy, ale zároveň budou potraviny déle svěží.

SOLNÁ LÁZEŇ

2 lžíce soli na 4 šálky vody. Důkladně promícháme a potraviny necháme v této směsi namočené min. 30 minut. Pak už jen stačí opláchnout studenou vodou. Solná lázeň není vhodná pro křehké druhy ovoce a zeleniny. 

Konzumace ovoce a zeleniny zvyšuje imunitu

Začleněním čerstvého ovoce a zeleniny do denní stravy přispívá ke zvyšování imunity. A zůstat zdravý zvyšuje schopnost těla bojovat s infekcemi. Pokud budete dodržovat běžné hygienické opatření, můžete se těšit z výhod konzumace ovoce a zeleniny pro vaše zdraví, aniž by tím vzniklo riziko nakažením COVID-19.

Zanechte komentář