Často marodíte? Dejte si jednou týdně guláš z hlívy a máte po starostech. Tato houba působí jako všelék. Obzvláště teď, když nás čeká podzim, ji oceníte.
Prospěšný „parazit“
Hlíva je dřevokazná houba, která roste převážně na listnatých stromech, ze kterých čerpá živiny. A právě tyto látky prospívají také lidskému organismu. Nejcennější jsou takzvané beta-glukany, které podporují obranyschopnost našeho těla.
Léčí alergie, posiluje srdce
Prospěšná je hlavně lidem s oslabenou imunitou, ale pomáhá i v řadě dalších potíží jako jsou například alergie, astma, nádorová onemocnění, srdeční a plicní choroby či různé druhy chronických problémů. Podporuje také tvorbu červených krvinek, působí jako silný antioxidant a snižuje hladinu špatného cholesterolu.
Je účinná při léčbě zánětlivých onemocnění, hemeroidů, ekzémů nebo při léčbě popálenin.
Talíř plný zdraví
Hlíva obsahuje vitamíny B, C, D a K, který má vliv na dobrou krevní srážlivost, dále pak nenasycené mastné kyseliny a některé stopové prvky (selen, železo, měď, sodík, chrom, jod, zinek). Je také zdrojem vlákniny, která v běžné stravě často chybí.
Je vynikající do kuchyně. Uvařit si z ní můžete spoustu dobrot. Má jemnou lahodnou chuť, příjemné houbové aroma a lze ji upravit na celou řadu chutných způsobů. Můžete ji vařit, smažit, péct nebo zapékat, nakládat i sušit.
Pokud máte rádi guláš či dršťkovou polévku, můžete si připravit jejich zdravější verzi. Místo masa použijte hlívu. Pochutnáte si a posílíte své zdraví.
Dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a dokonce i v kombinaci se zeleninou.
Běžně se konzumují především klobouky hub, ale tuhé třeně je možné usušit a potom rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření.
Pěstovat si ji můžete i doma
Pokud byste měli chuť, můžete si ji zkusit vypěstovat doma. Není to nic složitého. Stačí objednat příslušný substrát na některém ze specializovaných internetových obchodech.
Celosvětově je hlíva po žampionech a šitake třetí nejpěstovanější houbou. Ročně se jí vypěstuje 2,5 milionu tun.
Další možnou variantou je zajít do lékárny a vybrat si vhodný doplněk stravy s obsahem hlívy ústřičné.
Zanechte komentář
You must be logged in to post a comment.