Máte rádi kávu a dopřáváte si ji několikrát denně? Tak to patříte k velké části populace, která bez ranního šálku kávy „neudělá ani ránu“. Někdo si ji uvaří i 5x denně, někdo 3x, jiný si vychutná jednu velkou kávu po obědě. Ať je to u vás jakkoli, určitě byste měli vědět, jak kávu skladovat, aby vám chutnala a vydržela tak, jak má.
Káva téměř v každé životní situaci
Přijde-li k vám návštěva, neobejde se většinou bez kávy. A to i v případě, že přijde těhotná žena. Káva v těhotenství neškodí, pokud je pitá v rozumné míře. To znamená, že šálek denně, nebo dva šálky slabé kávy, vám ani miminku rozhodně neuškodí. Škodlivější je stres, který by vám vznikl tím, že byste byla nazlobená, že si ji nemůžete uvařit, přitom na ni máte tak velkou chuť.
Kávu pijeme na oslavách, pohřbech, doma, v práci, a tak je potřeba vědět, jak o ni pečovat, než skončí v podobě lahodného nápoje v našich ústech. Velmi důležité je skladování kávy.
Jak skladovat kávu, aby byla dlouho čerstvá?
Při nákupu kávy si určitě všímejte, kdy byla pražena. Pokud to na kávě není uvedeno a bude pražená dávno, je úplně jedno, jak ji budete skladovat, protože vám zřejmě nebude chutnat. Bude „vyčichlá“.
Lepší je zrnková káva. V kávovém zrnu jsou oleje, a v nich se ukrývá chuť kávy. Po umletí se z kávy rychle uvolňují, a tak ztrácí své aromatické i chuťové kvality. Zrnková káva by měla být po otevření spotřebována do 14 dní. Mletá káva zvětrá ještě rychleji, a to již za 24 hodin. Proto kupujte kávu v nemleté podobě. Kupujte jen takové množství, které do 14 dnů spotřebujete.
Kávu chraňte před vzduchem, najděte jí tmavé místo, dbejte na suché prostředí a pokojovou teplotu. Důležitý je i kvalitní uzavíratelný obal. Existují obaly se zip-lick systémem a jednosměrným ventilem. V těch káva vydrží i 6 – 9 měsíců.
Aby vám káva chutnala v každou denní či noční dobu, v těhotenství, při hubnutí, po jídle i při zákusku, dbejte o její skladování. Odmění se vám lahodnou chutí a omamnou vůní.
Zanechte komentář
You must be logged in to post a comment.